در حرفه دندانپزشکی، بهداشت دهان و دندان، هم برای بیمار و هم برای دندانپزشک بسیار حائز اهمیت است. از نظر دندانپزشکان، سلامت دهان و دندان نه تنها به معنای سلامت و عملکرد مناسب دندان و ساختارهای است بلکه به عنوان جزء جدایی ناپذیری از سلامت کل بدن محسوب می شود. اهمیت ارتباط دهان با سلامت سیستمیک بدن بر کسی پوشیده نیست. دنتیشن سالم و مناسب با کاهش التهاب ناشی از تجمع اسیدهای پلاک و بیوفیلم به سلامت بدن کمک می کند. کاهش التهاب دهان با استفاده از مسواک، نخ دندان، شستشو، آدامس های بدون قند و ملاقات های منظم دندانپزشکی امکان پذیر است.
جویدن آدامس بدون قند موجب افزایش جریان بزاق می شود.
جویدن آدامس بدون قند باعث افزایش جریان بزاق می شود اما باید به بیماران توصیه نمود که آدامس جویدن جایگزین کنترل بیوفیلم روزانه با مسواک زدن مناسب، نخ دندان و شستشو نمی تواند باشد. عمل جویدن باعث تحریک بزاق و ایجاد یک پوشش محافظ برای دندان می شود. غذاهایی که می خوریم، از جمله مرکبات، محصولات گوجه فرنگی، قهوه، نوشیدنی های انرژی زا، نوشابه و دیگر غذاهای بسیار اسیدی باعث حملات روزانه (و حتی ساعتی) اسیدی بر روی دندان ها می شوند. نمی توان همه غذاهای مورد استفاده بیماران را کنترل کرد اما می توان به آنها توصیه کرد که از آدامس های بدون قند استفاده کنند.
جویدن آدامس بدون قند به خنثی سازی پلاک های اسیدی و افزایش pH محیط دهان از طریق تحریک بزاق کمک خواهد کرد.
با افزایش بزاق، یون های کلسیم و فسفات بیشتری آزاد می شوند که این موجب مینرالیزاسیون بیشتر دندان می شود.
جویدن آدامس بدون قند موجب کاهش بوی بد دهان می شود.
بیماران نگران هالیتوزیس یا بوی بد دهان هستند. علت اصلی آن وجود پلاک های بین دندانی، جرم و باکتری های پنهان در بین پابیلاهای زبانی، یا به عبارتی دیگر بهداشت نامناسب دهان و دندان است. از جمله علل دیگر بوی بد دهان رژیم غذایی روزانه (دبری غذایی باقی مانده بین دندان ها)، نوشیدنی ها، مشتقات تنباکو، داروها و عفونت است. جویدن آدامس بدون قند از طریق تحریک جریان بزاق به تمیز کردن دندان ها با حذف پلاک و دبری غذایی کمک می کند.
جویدن آدامس های بدون قند باعث تحریک جریان بزاق می شود که برای بیماران مبتلا به خشکی دهان مفید است.
اتیولوژی زروستومیا یا خشکی دهان شامل طیف وسیعی از داروها، پرتو درمانی، یائسگی، سیگار کشیدن و دهیدراتاسیون است. خشکی دهان می تواند مشکلاتی از جمله افزایش خطر پوسیدگی، کاندیدیازیس دهانی، بوی بد دهان و افزایش ریسک ژنزیویت بوجود بیاورد که همگی اثراتی منفی بر کیفیت زندگی بیمار دارند. بعلاوه خشکی دهان می تواند بر تکلم، عادات غذایی، حس چشایی و میزان تحمل پروتزهای دندانی اثر منفی بگذارند. میزان ترشح روزانه بزاق از غدد بزاقی ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی لیتر است. میزان پایه ترشح بزاق ۰/۴ میلی لیتر در دقیقه است. با جویدن آدامس بدون قند و تحریک جریان بزاق توسط آن، ترشح پایه به ۱ تا ۲ میلی لیتر در دقیقه می تواند برسد.
نویسنده: گروه دندانپزشکان دندال
References
Barnett ML. The oral-systemic disease connection: an update for the practicing dentist. J Am Dent Assoc. 2006;137 Suppl:5S-6S
Fröhlich S, Maiwald HJ, Flowerdew G. Effect of gum chewing on the pH of dental plaque. J Clin Dent. 1992;3(3):75-8
A Symposium on the Endogenous Benefits of Saliva in Oral Health. March 21, 1989. LSU School of Dentistry, New Orleans, LA. Compend Suppl. 1989;(13):S448-S488
Shiyao L, Yamei X, Deyu H. Anti-halitosis effect of sugar-free chewing gum. Hua Xi Kou Qiang Yi Xue Za Zhi. 2015;33(2):166-8
Guggenheimer J, Moore PA. Xerostomia: etiology, recognition and treatment. J Am Dent Assoc. 2003;134(1):61-9; quiz 118-9
Johnson AJ, Miles C, Haddrell B, Harrison E, Osborne L, Wilson N, Jenks R. The effect of chewing gum on physiological and self-rated measures of alertness and daytime sleepiness. Physiol Behav. 2012;105(3):815-20