مجله انجمن دندانپزشکی آمریکا، با ارزیابی میزان کافی داروهای ضد درد برای تسکین درد ناشی از درمانهای دندانپزشکی و عوارض جانبی آنها، دو نتیجه مهم را تأیید کرده:
1) داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) برای کاهش دردهای پست اپراتیو بسیار موثر عمل می کنند.
2) ترکیبات اپیوئیدی با عوارض جانبی مانند تهوع، استفراغ و یبوست همراه است.
عجیب است که جایی در این گزارش به تأثیر بهتر ترکیبات استیل پارامونوفنول (APAPs) و هیدروکودون ها نسبت به داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم اشاره نشده است.
پس چرا همچنان به تجویز داروهایی همچون ویکودین (ترکیبی از استامینوفن و هیدروکودن) و پرکوکت اصرار داریم؟
داروی مسکنی مانند ادویل (advil) به داروهای اپیوئیدی ارجحیت دارند؛ چرا که از لحاظ قیمت، قیمت مناسب تری دارند، سمیت کمتری ایجاد می کنند، اعتیادآور نیستند و به همان اندازه موثر و مفید عمل می کنند.
در مطالعه جدیدی که همین امسال (2019) توسط مجله JAMA study به چاپ رسیده، تقریبا 6 درصد از 15،000 نفر بین 16 تا 25 ساله که نسخه های اولیه داروهای مخدر را از دندانپزشکان دریافت کرده بودند، در طی یک سال به سوء مصرف مواد مخدر دچار شده اند که این آمار می تواند نگران کننده باشد. در صورتی که این موارد با مصرف داروهایی همچون ادویل و استامینوفن، می تواند با آسیب خیلی کمتری نتیجه مشابهی ارائه کنند.
روش های طبیعی تری نیز برای اعمال اثر ضد درد وجود دارد که می توان جایگزین داروهای مخدر باشد. مانند:
* وانیل، یک ماده سرشار از آنتی اکسیدان به حساب می آید که برای کاهش درد و التهاب بسیار موثر عمل می کند.
* روغن گل میخ نیز یکی از مواردی است که ضمن دارا بودن خواص ضدعفونی کنندگی خود به کاهش التهاب و درد کمک می کند. همچنین پس از ترکیب با آب می تواند به عنوان دهانشویه عمل نماید.
* اسانس گیاه اسطوخودوس که خواصی مانند روغن گل میخ دارد و می توان با استعمال روی منطقه آسیب دیده درد و ناراحتی را تسکین دهد.
* هیدروژن پراکسید می تواند با نابود کردن باکتری ها، خونریزی لثه و تورم را کاهش دهد.
تهیه شده در واحد آموزش دندال