لثه های سفید اغلب موارد به بهداشت نامناسب دهان و دندان ارجاع داده می شود. اما باید بدانیم که صرف نظر از وضعیت بهداشتی، علت های گوناگونی می تواند در ایجاد این عارضه نقش داشته باشد که عدم توجه به آنها می تواند زخم های ساده را به التهاب های طولانی مدت و دردسرساز تبدیل کند. در موارد نادری لثه های سفید نشان دهنده سرطان دهان هستند بنابراین لازم است این موضوع سرسری گرفته نشود.
دلایل سفید شدن لثه ها چیست؟
لوکوپلاکی:
لوکوپلاکی یک ضایعه سفید رنگ است که مخاط دهان را درگیر میکند و معمولاً در کنارههای زبان بصورت خطوط سفید دیده میشود. این عارضه با مسواک از بین نرفته و با عواملی همچون تروما و مصرف طولانی مدت تنباکو ارتباط دارد. اغلب خطر خاصی ندارند اما در مواردی می توانند هشداری برای سرطان باشند. هرچند علت اصلی ایجاد این عارضه مشخص نشده اما مصرف دخانیات متهم ردیف اصلی است.
کم خونی:
بیماری کم خونی زمانی بروز پیدا میکند که تعداد هموگلوبین خون (حمل کننده های اکسیژن) کاهش یافته و علامت هایی همچون خستگی مفرط، رنگ پریدگی چهره، ضربان نامنظم قلب، سرگیجه، تنگی نفس و ... بروز پیدا می کند. علت های شایع این عارضه را کمبود آهن، ویتامین B12 و بیماری های همچون سلیاک (celiac) و کرون (Crohn) دانسته اند.
زخم های کانکر یا آفت های دهانی:
آفت دهان یکی از بیماریهای شایع دهان است که به صورت ضایعات دردناک در مخاط دهان، زبان یا لثه ظاهر میشود.این عارضه ممکن است منشأ ارثی داشته باشد یا توسط یک عامل محیطی مشترک مثل یک نوع مادهی غذایی خاص و آلرژیزا بروز کند. آنها کروی شکل یا بیضی هستند.
ژنژویت:
ژنژیویت یا التهاب لثه به حالتی گفته میشود که پلاکهای دندانی در خط لثه تجمع پیدا میکند و باعث تحریک لثه و حساس شدن آن میشود که گاهی خونریزی به همراه دارد. وضعیت نامناسب بهداشت دهان و دندان اصلی ترین علت این عارضه بوده و تقریبا نیمی از مردم آمریکا را درگیر کرده است. افراد مبتلا، لثه هایی قرمز رنگ و متورم دارند و معمولا هنگام مسواک زدن با خونریزی مواجه می شوند.
لیکن پلان دهانی
لیکن پلان نوعی بیماری است که پوست یا مخاط دهان را جداگانه یا همزمان درگیر می کند. پزشکان هنوز دلیل اصلی ایجاد لیکن پلان را نمی دانند اما امروزه ثابت شده که این بیماری عفونی نبوده و از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود. درد، خونریزی و التهاب لثه از نشانه های آن بوده و مشکلات تغذیه،عفونت دهان و سرطان دهان می تواند به دنبال آن اتفاق افتد بنابراین نیازمند رسیدگی فوری و مناسب است.
برفک دهانی:
این عارضه به دنبال نوعی عفونت مخمری در دهان و روی زبان ایجاد می شود و برجستگی های سفیدرنگی را روی مناطق مختلفی همچون زبان، لثه ها و لوزه ها پدیدار می سازد.
تروما یا آسیب و ضربه:
تروماها به نسبت شدت خود می توانند باعث سفیدی لثه ها شوند و پس از چندروز خود به خود از بین بروند.
سفید کردن دندان:
فرآیند بلیچینگ یا سفید کردن دندان ها می تواند باعث شود که لثه ها روشن تر و سفیدتر از حالت نرمال خود به نظر برسند. در این صورت باید ظرف چند ساعت به رنگ سابق و معمولی خود درآیند.
سرطان دهان
سفید شدن لثه ها در بدترین حالت می توانند نشانه ای از سرطان باشد. به گزارش انجمن سرطان آمریکا (American Cancer Society) در سال 2018 حدود 51 هزار نفر در آمریکا مبتلا به این نوع سرطان شده اند. بنابراین سفید شدن لثه را باید در مواردی جدی گرفت تا از گسترش آن جلوگیری به عمل آورد. سایر نشانه های سرطان دهان عبارت هستند از:
* زخم های دهانی که به آرامی بهبود می یابند
* خونریزی های دهانی
* ایجاد توده و غده در دهان
* ضخیم شدن پوست داخلی دهان
* درد و ناراحتی زبان یا فک
* گلو درد
* مشکلات جویدن و بلعیدن
تهیه شده توسط واحد آموزش دندال