راهنمای شناخت، انتخاب و خرید چراغ های دندانپزشکی

منتشر شده : بروزرسانی :1403-09-02 - گروها : مطالب آموزشی , مطالب تخصصی و آموزشی دندانپزشکی

  

  

  

  

دهان، یک حفره تاریک است. به همین دلیل چراغ های اپراتوری بخش مهمی از تجهیزات مورد نیاز یک دندانپزشک محسوب می شود. بدیهی است که دید بهتر، به معنای درمان بهتر است. 

روند کلی عملکرد چراغ های دندانپزشکی بدین شکل است که جریان برق از طریق رشته هایی از جنس تنگستن ایجاد می شود. حباب لامپ برای جلوگیری از تماس با اکسیژن، با نوعی گاز راکد پر شده است و هنگام برقراری جریان الکتریکی، الکترون ها با اتصال به اتم های رشته تنگستنی، به سطح انرژی بالاتری رفته و در مسیر بازگشت به سطح انرژی نرمال تر، انرژی به شکل فوتون آزاد می  شود. اثر جانبی این فرآیند، تولید نور و گرما خواهد بود.

اگر به تاریخچه این چراغ ها رجوع کنیم، توالی زیر را خواهیم دید:

چراغ های هالوژنی: این چراغ ها برای سالیان طولانی، در این عرصه بدون تغییر مانده و آسوده خاطر از رقیب قدرتمند، جولان دادند. آنها از یک رشته نازک تنگستن و یک حباب شیشه ای حاوی گاز هالوژن تشکیل شده‌اند. با هر بار روشن کردن چراغ، گاز هالوژن موجب داغ شدن رشته تنگستن و در نتیجه تولید نوری سفید رنگ می‌شود. تولید گرمای زیاد و اتلاف انرژی، از مهم ترین دلایلی بود که باعث کنار رفتن چراغ های هالوژنی و معرفی نسل بعدی شد.

  

light     

چراغ های LED : دیودهای نوری که اغلب با نام اختصاری (Light Emmiting Diode( LED شناخته می شوند، آخرین و شگفت انگیزترین نسل چراغ ها می باشند. آنها بر خلاف نسل پیشین فاقد رشته هستند اما با این وجود، جریان برق را به بهترین شکل ممکن هدایت می کنند. در این مکانیزم، نور از طریق همان روند سابق ایجاد می شود: یعنی رفتن الکترون ها به سطح بالاتر، آزاد شدن فوتون ها و باقی ماجرا. این انرژی آزاد شده، طول موج را تعیین می نماید. در مسیر بازگشت الکترون ها، اگر افت انرژی کمتر باشد، طول موج کوتاهتر شده و به سمت اشعه فرابنفش سوق پیدا می کند. به همین ترتیب، سقوط انرژی شدیدتر، طول موج را به سمت مادون قرمز می برد. در این دسته از چراغ ها، به جای یک نور با طول موج معین، ترکیبی از رنگ ها منتشر می شوند.

  

light   

انتخاب چراغ های دندانپزشکی:

برای انتخاب مناسب ترین و بهترین چراغ دندانپزشکی در مطب، لازم است به برخی فاکتورهای مهم توجه شود. این موارد عبارت هستند از:

- گزینه های نصب: به مطب و اتاق کار خود نگاهی بندازید؛ شرایطی مانند وضعیت اتصال برق و پریزها را چک کرده و در نظر بگیرید. چراغ های دندانپزشکی می توانند به طور دائمی به سقف، کابینت، دیوار و یا سیستم تحویل متصل شوند.

-وضعیت کنترل: برای راحتی در حین کار، بهتر است کنترل کننده های چراغ برای خاموش/ روشن کردن و سایر تنظیمات، در دسترس قرار داشته باشند؛ به طوری که برای تغییر آن نیاز به هیچ جابجایی اضافی و وقت گیر نباشد. هنگامی که روی صندلی خود مشغول هستید، باید به آسان ترین و سریع ترین روش ممکن، نور چراغ را تحت کنترل داشته باشید. بنابراین در انتخاب این وسیله، این موضوع را مدنظر قرار دهید.

- دستورالعمل و نحوه استفاده: بهتر است الگوی مورد نیاز برای کار با چنین وسیله ای، تا حد امکان، ساده، واضح و مختصر باشد. شما باید در سریع ترین تایم ممکن، به تسلط لازم برای متمرکز کردن نور به محل دقیق و درست برسید.

- شدت روشنایی: تجهیز یونیت به چراغی با امکان تغییر دادن شدت نور، می تواند عملکرد درمانی را به شکلی عالی پیش ببرد. نور لازم برای عملیات درمان، بستگی مستقیم به پروسه درمان خواهد داشت. در این بین، راحتی بیمار و کسب اطمینان از عدم آزرده شدن چشمان او، حائز اهمیت است.

- دمای رنگ: دمای رنگ چراغ های LED ، شباهت بسیاری به نور روز دارد. این ویژگی، تا حد زیادی می تواند منجر به کاهش فشار وارد شده به چشم شده و در برخی پروسه ها، جهت تطبیق رنگ شید، کار را برای دندانپزشک آسان نماید.

   

مزایای چراغ های LED در برابر هالوژنی ها:

1. فاقد رشته های شکننده

2. تولید گرمای کمتر

3. صرفه جویی بالا با مصرف انرژی کمتر (70 درصد بهره وری بیشتر از هالوژنی ها)

4. طول عمر زیاد (به طور متوسط 15-12 سال)

5. اندازه کوچک

6. تولید نور بیشتر

7. زمان پاسخگویی بسیار سریع ( 100 تا 1000 برابر هالوژنی ها)

8. ایمنی بالا، امکان اشتعال بسیار کم و عدم تولید حرارت آزارنده برای بیمار

9. نور خروجی پایدار و یکنواخت (مشکلات داغ شدگی هالوژنی ها را ندارد)

  

  

تهیه کننده: واحد نقد و بررسی و تحلیل دندال

  

  

محصولات مرتبط

اشتراک پست