ترس و اضطراب شدید از دندانپزشکی در کودکان و نوجوانان بسیار شایع است. اگرچه این احساسات ناخوشاید برگرفته از عوامل متعددی است اما یکی از اصلی ترین منشا آن، شنیدن تجربه دردناک ملاقات با دندانپزشک از زبان یک دوست یا عضو خانواده است.
برای دندانپزشکان فعال در حوزه اطفال، ترس و وحشت کنترل نشدنی بیماران نیم وجبی می تواند منجر به واکنش های فیزیکی همچون فریاد و گریه و یا واکنش های روانشناختی همچون ناراحتی و ترس و عدم همکاری مطلوب با دندانپزشک گردد. این واکنش ها، به خودی خود می تواند باعث ایجاد مشکلاتی مانند تنش میان پرسنل و کادر درمان، اختلاف میان والدین و عدم کسب نتیجه موردنظر درمان شود و نارضایتی نهایی بیمار را حاصل آورد.
به طور کلی، در حالی که عواقب بهداشت ضعیف دهان و دندان به خوبی شناخته شده است، عواقب ترس و اضطراب کودکان از دندانپزشکی به دلیل انتقال به دوران بزرگسالی می تواند حتی خطرناک تر باشد. حدود 15 درصد آمریکایی ها (جمعیتی حدود 30 تا 40 میلیون) ملاقات با دندانپزشک را به دلیل همین استرس های ناشی از دوران کودکی، از سر خود باز می کنند! و همه می دانیم که عواقب این کار از بیماری های قلبی تا عفونت های تنفسی را در بر می گیرد.
اما راه حل چیست؟ چه چیزی می تواند تمام این اتفاقات ناخوشایند را به جهتی مثبت تغییر دهد؟؟؟ پاسخ: لیزر دندانپزشکی!
از لیزر دندانپزشکی چه می دانید؟
این تکنولوژی، با حداقل نیاز به مواد بی حسی و ابزاری مانند دریل و اتفاقاتی همچون خونریزی و درد و هزاران دردسر دیگر کار شما را راه می اندازد! لیزر، اجازه می دهد که درمانی تمیزتر داشته باشید و بیمارانی شادتر! این خود به ایجاد رابطه ای سالم و دوستانه میان بیمار و دندانپزشک خواهد انجامید که می تواند سالیان دراز ادامه داشته باشد. علاوه بر ویزیت های روتین بدون درد، لیزر کاربردهای دیگری نیز در حوزه اطفال دارد؛ از جمله جایگزین شدن روش هایی مانند فرنکتومی و پالپوتومی...
اولین و مهم ترین مزایای حاصل از لیزر، حداقل سازی نیاز به هرگونه مواد بی حسی است. لیزرها به خودی خود می توانند به عنوان یک بی حسی عمل کرده و به دلیل عدم ایجاد خونریزی، دوره درمان را بسیار کوتاه کنند. در هنگام استفاده از لیزر، اتلاف زمان برای اثر کردن داروهای بی حسی و همچنین دردسرهای کنترل خونریزی را برای همیشه فراموش خواهید کرد.
کاربرد لیزر دندانپزشکی در پوسیدگی دندان
در حوزه پوسیدگی دندان های کودکان، لیزرها بسیار کارا هستند. آنها به تشخیص های دقیق تر و سریع تر مناطق پوسیده کمک شایانی نموده و به دلیل حساسیت و دقت بالاتر، در نهایت امر قسمت بسیار زیادی از دندان پوسیده را نجات می دهند. آنها همچنین ساختار پیرامون دندان را برای دریافت پرکننده ها آماده ساخته و تخریب مناطق سالم را به کمترین حد ممکن می رسانند. ضمن اینکه شرایط انامل و دنتین را برای پیوند با فیلینگ ها بهبود می بخشد.
لیزر، جایگزین مطمئن فرنکتومی
فرنکتومی عمل جراحی کوچکی است که با هدف کوچک کردن فرنوم بزرگ یا کشیده شده انجام میشود. فرنوم بلند عارضه ای است که حرکت زبان و لب را محدود میکند و سلامت عمومی بیمار را به خطر میاندازد. مشکلات مربوط به تغذیه نوزاد و مسائلی که در گفتار او در آینده ایجاد می شود از اصلی ترین عوارض این ناهنجاری محسوب می شود که با روشی مانند فرنکتومی قابل درمان است. این روش با وجود سادگی، نیاز به بیهوشی عمومی دارد و عوارض بیهوشی در مراحل بعدی زندگی فرد بر کسی پوشیده نیست.اما امروزه به کمک لیزرها، می توان بدون نیاز به جراحی فرنکتومی و بخیه و نیاز به مراجعه به بیمارستان، عوارض منفی را به صفر رساند. در روش لیزر، کودک یا نوزاد اجازه دارد بلافاصله پس از عمل تغذیه طبیعی خود را آغاز نماید و نهایت دوره نقاهت سه روز طول خواهد کشید (در روش فرنتکومی این دوره حدود سه هفته می باشد).
لیزر یا پالپوتومی؟
پالپوتومی روشی است که برای نجات یک دندان عفونی شده با پالپ آلوده به کار می رود. گاهی از این روش به عصب کشی دندان شیری یاد می شود. زیرا بیشتر برای کودکان و به ویژه برای دندان های مولار به کار می رود. استفاده از این روش برای کودکانی با بیماری های مزمن و مشکلات سیستم ایمنی توصیه نمی شود (به طور مثال انواع لوسمی و تومور) و به دلیل همین محدودیت ها، روشی مانند لیزر جهان شمول تر و کاربردی تر به نظر می رسد. ضمن اینکه روش لیزر بسیار کم خطرتر و ایمن تر است.
اگرچه افزایش تقاضا برای دندانپزشکی بدون درد، درمان ها را به استفاده بیشتر از لیزرها سوق داده اما این روش ها هنوز آنطور که باید، در بخش اطفال ورود نکرده اند. شاید تصور عمومی مبنی بر هزینه بالای تهیه لیزرها دلیل این اتفاق باشد اما با کمی تامل روشن است که امروزه لیزرها بیشتر از هر زمانی کارا و مفید و کم دردسر هستند و می توانند هزینه های جبران ناشدنی روش های کهنه را حذف کنند.
تکنولوژی آماده است که با همه توان، به مطب شما منفعت رساند! کافیست از آن غافل نشوید!
تهیه کننده: واحد تحریریه دندال