مصرف شکر و قطع زودهنگام شیردهی از عوامل کلیدی در بروز پوسیدگی دندان در کودکان هستند. مطالعهای روی ۸۰۰ کودک در برزیل نشان داد که بیش از ۲۲٪ آنها تا دو سالگی دچار پوسیدگی دندان شدند. تنها ۲.۸٪ از کودکان تا قبل از دو سالگی شکر مصرف نکرده بودند و ۶۶.۷٪ از آنها بیش از پنج بار در روز غذاهای حاوی شکر میخوردند.
شیردهی طولانیمدت میتواند محافظ دندانها باشد اما در صورتی که با مصرف شکر همراه نباشد. شکر باعث تشکیل پلاک باکتریایی روی دندانها شده و به مینای دندان آسیب میزند. مطالعات همچنین نشان دادهاند که پوسیدگی دندان در کودکی معمولاً در نوجوانی و بزرگسالی نیز ادامه مییابد.
سازمان جهانی بهداشت توصیه میکند: شیردهی انحصاری با شیر مادر تا ۶ ماهگی و ادامه آن همراه با غذای جامد تا دو سالگی بهترین روش برای حفظ سلامت کودکان است. مصرف شکر و حتی آبمیوههای فرآوریشده در دو سال اول زندگی ممنوع است، زیرا شکر آزاد موجود در آنها اثراتی مشابه ساکارز دارد.
عادات غذایی از نوزادی شکل میگیرند و تأثیر بلندمدت بر سلامت دارند. والدین میتوانند با ایجاد عادات غذایی سالم و اجتناب از مصرف شکر در دو سال اول زندگی، از پوسیدگی دندان پیشگیری کرده و پایهای برای سلامت دهان و دندان کودک در آینده بسازند.
سلامت دهان کودکان را جدی بگیریم! رعایت نکاتی مانند مصرف مواد غذایی سالم و مراجعه به پزشک در صورت بروز مشکلات، میتواند سلامت کودکان را در دراز مدت تضمین کند.