در سال های اخیر استفاده از سیگارهای الکترونیکی (با نام استعاری e-cigarettes) در میان افراد به ویژه جوانان رواج یافته است و برخلاف باور عموم، این مساله یک تهدید جدی برای سلامت دهان و دندان محسوب می شود.
سیگارهای الکترونیکی در ابتدا به عنوان جایگزینی کم ضرر (به دلیل عدم وجود نیکوتین های رایج در تنباکوهای مصرفی) برای سیگارهای معمولی وارد بازار شدند. در مکانیزم این سیگار، از نوعی باتری برای تبدیل نیکوتین مایع به بخار استفاده می شود و افراد با استدلال هایی مبنی بر آسیب رسانی کمتر، اعتیاد آور نبودن، محرکی برای ترک سیگار و ... به آن روی می آورند. اما این نوع سیگار، چه آسیب هایی به دندان ها و سلامت دهان می زند؟ در ادامه اشاره خواهد شد...
* پروپیلن گلیکول
اولین خطر جدی هنگام مصرف سیگارهای الکترونیکی، با ماده ای به نام پروپیلن گلیکول (PG) ارتباط دارد. e-cigarette این مایع چسبناک و بی رنگ طعم شیرینی دارد و در ابتدا برای ساخت پلیمرها و پروسه تولید برخی موادغذایی مانند بستنی و محصولات لبنی به کار گرفته می شد. هنگامی که این ماده به صورت خوراکی مصرف شود، به ترکیباتی همچون اسید استیک، اسید لاکتیک و پروپیونالدهید تجزیه می شود که همه این عناصر برای مینای دندان به شدت مضر و تخریب کننده هستند. علاوه بر این، PG یک محصول هیگروسکوپیک محسوب می شود بدین معنا که میل ترکیبی زیادی با آب دارد و رطوبت را از هوا جذب می کند. این امر موجب خشک شدن بافت دهان شده و مشکلاتی مانند زروستومی را ایجاد می کند که خود عامل پوسیدگی و بیماری های لثه خواهد بود.
* گلیسیرین گیاهی یا گلیسرول
یکی دیگر از مواد خطرآفرین در مایع موجود در e-cigarette ها، گلیسیرین گیاهی یا گلیسرول است. مایعی بی رنگ، بی بو، چسبناک و شیرین که در صنایع غذایی به عنوان حلال و شیرین کننده به کار می رود. مطالعات نشان می دهد که این ماده در ترکیب با طعم دهنده ها می تواند چسبیدن باکتری ها به انامل دندان را تا 4 برابر افزایش داده و تشکیل بیوفیلم ها را تا میزان دوبرابر تشدید نماید.
* نیکوتین
آخرین و مخرب ترین خطر جدی سیگارهای الکترونیک، مربوط به نیکوتین است. اگرچه میزان نیکوتین موجود در این محصولات از سیگارهای معمولی پایین تر است (بین 0/3 تا 1/8 درصد) اما 200 تا 400 پک سیگار می تواند نیکوتینی معادل 2 الی 3 بسته سیگار معمولی را وارد بدن کند. اثر مخرب نیکوتین بر بافت لثه بر کسی پوشیده نیست و همچنین به راحتی عملکرد مغز و متابولیسم های بدن از جمله دهان را مختل می سازد.
تهیه شده توسط واحد آموزش دندال