چند نکته درباره کرونا و دندانپزشکی

منتشر شده : بروزرسانی :1403-08-25 - گروها : اخبار و مقالات حوزه سلامت , دندال و مردم , سلامت دهان و دندان

دکتر شاهین شهسواری پور

تا به حال مطالب زیادی در مورد اینکه آیا در شرایط فعلی و با وجود ریسک انتقال ویروس کرونا، ادامه کار دندانپزشکی مناسب و منطقی است یا نه، در گروه‌ها و کانال‌های مختلف دندانپزشکی به بحث گذاشته شده و بسیاری از همکاران ما الان بر سر یک دوراهی بین ادامه و یا متوقف کردن کار قرار گرفته‌اند.
با جمع‌بندی این مطالب به این نتیجه می‌رسیم که در شرایط فعلی، بهترین و ایمن‌ترین تصمیم برای خودتان و بیمارانتان، متوقف کردن فعالیتهای غیرضروری درمانی تا زمان کنترل شیوع این ویروس می‌باشد.
اما اگر به هر دلیل مجبور به ادامه کار هستید، حتماً باید به نکات مهمی مانند اینها توجه کنید:

- باید وقت بگذارید و از بیمارتان یک هیستوری دقیق در رابطه با هرگونه مشکلی احتمالی دستگاه تنفسی بگیرید، همراه با سنجش دمای بدن بیمار.

- استفاده از دهان شویه کلرهگزیدین پیش از آغاز کار.

- کار در این شرایط با صرفه‌جویی پیش نمی‌رود. بهتر است از ماسک n۹۵ استفاده کنید و یا حداقل از ماسک‌های باکیفیت خارجی که یک سمت سفید و یک قسمت رنگی دارند. این ماسک‌های نازک دوطرف‌سفید چندان به درد کار ما نمی‌خورند. عینک محافظ و شیلد هردو باید همزمان استفاده شوند. باید از دستکش‌های باکیفیت استفاده کنید. بسیاری از دستکش‌های ارزان‌قیمت موجود در بازار دارای سوراخ‌های ریزی هستند و کیفیت لازم را ندارند. باید برای هر بیمار از گان و کلاه و شلوار یکبار مصرف استفاده کنید. هم برای خودتان و هم برای دستیارانتان. زیرا اول اینکه سلامت آنها هم به عنوان یک انسان مهم است و اگر به کار در این شرایط مجبورشان می‌کنید مسئول حفظ سلامتشان هم شما هستید و دوم اینکه آلودگی و ابتلای آنها، به معنی آلودگی شما و محیط کلینیک و سایر بیمارانتان نیز می‌باشد.

- باید برای هر بیمار یک توربین و آنگل اتوکلاو شده آماده باشد. این کار در شرایط عادی هم ضروری است چه رسد به الان. همین‌طور برای وسایلی مثل سرنگ تزریق و آچار توربین. به هیچ عنوان در این شرایط به یک اسپری سطحی دکونکس اتکا نکنید. حالا اگر همان دکانکس هم به منظور صرفه‌جویی با مایع دیگری رقیق شده و فرمول آن تغییر کرده باشد، که دیگر هیچ.

- فایل‌ها و فرزهایی که بعد از استریل شدن در جافایلی و جافرزی روباز چیده می‌شوند و مدت‌ها روی تیبل یونیت در فضای باز قرار می‌گیرند بارها توسط آیروسل‌های بیماران مختلف آلوده شده‌اند و به هیچ وجه استریل نمی‌باشند.

- در تمام مدت استفاده از توربین، دستیار باید با یک عدد ساکشن قوی که به یک سرساکشن مخصوص با دهانه چهارگوش مجهز است در نزدیکی توربین ذرات آب پخش شده را مکش نماید.

- بعد از پایان کار هر بیمار، باید حتماً زمان کافی به منظور آماده سازی محیط برای پذیرش بیمار بعدی در نظر گرفته شود. تمام روکشهای پلاستیکی دسته چراغ، صفحه کلید یونیت، روکش صندلی و پشت‌سری یونیت، پوار و شیلنگ ساکشن تعویض شوند. تمام اجزای یونیت به خصوص کراشوار با مواد استاندارد ضدعفونی شوند. تمام سطوح جانبی آلوده شده به دراپلت مثل روی کابینت، دستگیره‌ها، شیر آب، کف اتاق و غیره با مواد مناسب پاکسازی و ضدعفونی شود. تمام لوازم غیرقابل ضدعفونی مانند گوشی موبایل، خودکار، پرونده، کلیشه‌های رادیوگرافی و… از فاصله حدود سه متری به یونیت نزدیکتر نشوند‌. مخصوصاً در کلینیک‌ها به این نکته توجه شود که به واسطه انتشار آیروسل، کار در روی یک یونیت باعث آلودگی یونیت‌های کناری نیز خواهد شد.

- شستشو و ضدعفونی مناسب قالب‌ها به درستی انجام شود.

- حتماً تهویه مناسب و جریان کافی هوا در محیط وجود داشته باشد. این مورد مخصوصاً در کلینیک‌هایی که چندین دندانپزشک همزمان در حال کار هستند بسیار با اهمیت می‌باشد. هوای ساکن به همراه حضور همزمان بیمار و دندانپزشک و دستیار و همراهان بیمار در یک محیط بسته، شرایط بسیار مناسبی را جهت انتقال عفونت فراهم می‌کند.

و همچنین نکات ریز و درشت دیگری که قبلاً بارها به طور مشروح توسط اساتید محترم بیان شده‌اند.

حال با توجه به این شرایط، اگر فضا و امکانات و حوصله و پرسنل آموزش‌دیده کافی برای رعایت این موارد را دارید، انجام درمان‌های دندانپزشکی مانعی ندارد. اما در غیر این صورت، ممکن است انجام این درمان‌ها در شرایط گسترش ویروس کرونا، فقط به معنی در خطر قرار دادن سلامت خودتان و بیمارانتان از یک سو، و کل جامعه از سوی دیگر باشد.

   

منبع: وبسایت دندانه

اشتراک پست