نتایج مطالعات محققان ایتالیایی نشان می دهد که تکنسین های لابراتوار دندانپزشکی ریسک بالاتری برای ابتلا به سرطان مرتبط با آزبست یا مزوتلیوما دارند. طبق نتایج این تحقیقات، تماس در گذشته با این مواد که قبلاً برای ساخت پروتزهای دندانی به طور گسترده مورد استفاده قرار می گرفت، می تواند موجب پیشرفت دیرهنگام مزوتلیوما (mesothelioma) شود. مزوتلیوما، نوعی سرطان نادر و شدیداً مهاجم است که اکثراً بافت محافظ نازک پوشاننده ریه ها و ناحیه شکم را درگیر می کند.
آزبست که امروزه یک عامل ثابت شده سرطان است، در گذشته در فرآیندهای مختلف تولیدی بویژه در دهه های 1960 و 1970 بطور گسترده مورد استفاده قرار می گرفت. در دندانپزشکی، کاربرد اصلی آن در تولید پروتزهای دندانی بود.
در این مطالعات که در شهر میلان ایتالیا انجام گرفت و نتایج آن در تاریخ 13 آوریل سال 2017 در مجله American Journal of Industrial Medicine منتشر شد، بیش از 5000 مورد از بیماران مزوتلیومای ریوی بین سال های 2000 تا 2014 مورد آنالیز قرار گرفتند. در این میان محققان 4 بیمار را یافتند که تنها تماسشان با آزبست در محیط کارشان در لابراتوارهای دندانپزشکی بود. این افراد که تکنسین لابراتوار دندانی بودند بیش از 4، 10، 30 و 34 سال در تماس با آزبست بوده اند.
بنابراین با وجود توقف و ممنوعیت استفاده از آزبست، به دلیل دوران نهفتگی طولانی مدت آزبست که بین 20 تا 50 سال است، در تکنسین های دندانی که در گذشته با این ماده کار کرده اند، این خطر وجود دارد که فیبرهای میکروسکوپیکی از این ماده سرطانزا را استنشاق کرده باشند و در سال های آینده در معرض پیشرفت مزوتلیومای بدخیم قرار بگیرند.
برگردان از گروه دندانپزشکان دندال
دانلود مقاله انگلیسی
Pleural malignant mesothelioma in dental laboratory technicians