تا کنون مطالعات گسترده ای در زمینه توسعه بایومتریال های ترمیمی جدید با خواص محافظتی و رمینرالیزاسیون برای مقابله با پوسیدگی های دندانی انجام شده است. در یکی از جدیدترین مطالعات انجام گرفته، تیمی از محققان بین المللی مستقر در دانشگاه کاردینال هررای اسپانیا، به سنجش اثربخشی دو بایومتریال ترمیمی حاوی شیشه های زیست فعال (Bioactive glass) برای کاهش ضایعات آنزیمی فیبرهای کلاژنی دندان و تحریک رمینرالیزاسیون پرداختند و نتایج آن در ماه می سال 2017 در مجله Dental Research منتشر شده است.
شيشه زيست فعال متشکل از ماده ای است که با تشکیل پیوند با بافت سخت استخوان و دندان، سبب ایجاد پاسخ بيولوژيکي مناسب از طرف بافت ميشود. اين ترکيبات عمدتاً در ترمیم و بهبود بافتهاي تخريب شده استخوان و دندان بکار ميروند و برخلاف سایر محصولات پزشکی که با بدن تعاملی ندارند، بدن از وجود این ماده در دندان آگاه شده و به آن واکنش نشان می دهد. به همین دلیل آن را شیشه ی "زیست فعال" نامیده اند. در محل تماس سطح شيشه زیستی و بافت بدن، لايهاي فعال تشکيل ميشود که منجر به ايجاد پيوندی مابين شيشه و بافت خواهد شد.
هدف از انجام تحقیق فوق، ارزیابی مهار آنزیم های پروتئولیتیک داخل دندانی و تحریک رمینرالیزاسیون ناشی از دو رزین آزمایشی مختلف حاوی میکروذرات بیواکتیو گلاس بود. یکی از بایواکتیو گلاس های مورد آزمایش، 45S5 و دیگری یک بایواکتیو گلاس غنی شده با فلوراید و حجم زیادی فسفات بود. اثرات ضد تخریب آن ها بر روی نمونه های دندان دمینرالیزه شده انسانی، پس از غوطه ورسازی در بزاق مصنوعی به مدت 30 روز و طی یک فرآیند ایمنوهیستوشیمی بررسی شد و در نهایت میزان رمینرالیزاسیون صورت گرفته توسط رزین به کمک دستگاه اسپکتروفتومتر و میکروسکوپ الکترونی مورد سنجش قرار گرفت.
طی مطالعات این تیم تحقیقاتی که شامل محققان کشورهای بلژیک، برزیل، فنلاند، آلمان و انگلیس بود، به این موضوع پی برده شد که بیواکتیو گلاس های غنی از فسفات فلوراید، در مهار نسبی اثر تخریبی آنزیم ها و دمینرالیزاسیون دنتین بطور مؤثرتری عمل می نمایند و برای تولید مواد ترمیمی جدید جهت درمانهای بالینی پوسیدگی دندان، بسیار مؤثر و مفید هستند. طبق گفته پروفسور Salvatore Sauro، رهبر تیم، این موضوع عمدتاً به دلیل وجود یون های فلوراید و همچنین مقدار زیادی از فسفات های آزاد شده توسط این ماده رخ می دهد که متعاقباً این امر در تسریع رمینرالیزاسیون دندان و کاهش دمینرالیزاسیون دنتین از طریق مهار عملکرد آنزیم ماتریکس متالوپروتئیناز و سیستئین کاتپسین، نقش چشمگیری دارد.
برگردان از گروه دندانپزشکان دندال
دانلود مقاله انگلیسی
Effects of composites containing bioactive glasses on demineralized dentin