کامپوزیت flowable یکی از دستههای کامپوزیتهای دندانی هستند که بواسطه ویژگی های هندلینگ، افزایش انقباص پلیمریزاسیون و کاهش خواص مکانیکی شناخته شده اند.
با این حال، اگر شما روی یک مورد درباره مواد دندانی حساب کنید، آن مورد تغییر خواهد کرد زیرا علم و دانش و تولید مواد دائما در حال پیشرفت و تغییر می باشد. اما بیایید نگاهی دقیق تر به این نوع کامپوزیت و اینکه چگونه می تواند برای کار شما مفید باشد، بیاندازیم.
+ مزایای استفاده از کامپوزیت های فلو
کامپوزیت های flowable دارای ویسکوزیته پایین تر از همتایان غلیظ تر خود هستند. آنها میتوانند به گوشه و کنارههای حفره آماده شده که پر کردن آن با یک کامپوزیت معمولی دشوار است، جریان یابند. کامپوزیت flowable معمولا به صورت یک سرنگ همراه با سرتیپ های کوچک عرضه می گردند که این امر آنها را برای حفرات کوچک کاربردی می نماید. یکی دیگر از مزایای ویسکوزیته پایین تر این نوع کامپوزیت اینست که می تواند در لایه های بسیار نازک شکل بگیرد و مانع از تشکیل حباب و یا حفره در مواد شود.
- معایب کامپوزیت های فلو
البته آنچه که باعث می شود کامپوزیتهای فلو برای برخی از ترمیمها مناسب باشند، مانع از کارایی آنها در ترمیمهای دیگر میشوند. محتوای فیلر پایین تر برخی از مواد میتواند به انقباض پلیمریزاسیون بیشتر منجر شود. همچنین هنگامی که میزان فیلر کمتر باشد، میتواند منجر به کاهش خواص مکانیکی کامپوزیت شود.
با این حال، همه کامپوزیتهای فلو یکسان نیستند. مواد جدیدتر دارای فیلر بالاتر از پیشینیان خود هستند که برخی از معایب شناخته شده را بهبود میبخشند. این مواد بهبود یافته میتواند بیش از گذشته و با نتایج مشابه به کامپوزیت های چسبناک تر استفاده شود.
Flowables: از یک ضربه بد در شروع نامناسب رنج میبرند؟
هنگامی که در دهه ۹۰ میلادی کامپوزیت های فلو معرفی شدند، دارای ویسکوزیته بالایی بودند زیرا تولیدکنندگان محتوای فیلر آنها را بیشتر کاهش داده بودند اما رفته رفته بعد از سال 2010 کامپوزیت های فلو تا ۷۰ الی ۸۰ درصد با فیلر پر شدند و امروزه خواص مکانیکی کامپوزیت فلو به اندازهی قدرت و میزان سایش آنها بهبود یافته است.
کامپوزیت flowable کمتر چسبناک است، بنابراین بهتر تطابق مییابد. هرچند برای بدست آوردن این جریان، تولیدکنندگان مجبور به عدم استفاده از برخی ذرات فیلر هستند. در حال حاضر، اندازه ذرات این کامپوزیتها دستکاری شدهاند و در نتیجه برای بدست آوردن خواص مختلف handling بدون کاهش محتوای فیلر عمل نمودهاند. همچنین با این روش قدرت این نوع کامپوزیت نیز حفظ شده است.
شواهد علمی نشان میدهد که flowables دارای اثر بالینی مشابه به کامپوزیتهای رایج برای هر دو ضایعات carious و noncarious پس از سه سال بوده. علاوه بر این، آنها به خوبی درحفرات اکلوزالی، به عنوان سیلکنندهی پیت و فیشورها، برای حفرات کلاس II با حداقل تهاجم و ضایعات غیرپوسیدگی ناحیه سرویکال عمل مینمایند.
تهیه شده توسط گروه دندانپزشکان دندال
منابع:
Baroudi, Kusai and Jean C Rodrigues. “Flowable Resin Composites: A Systematic Review and Clinical Considerations” Journal of clinical and diagnostic research : JCDR vol. 9,6 (2015): ZE18-24
Shaalan, Omar Osama et al. “Clinical evaluation of flowable resin composite versus conventional resin composite in carious and noncarious lesions: Systematic review and meta-analysis” Journal of conservative dentistry : JCDvol. 20,6 (2017): 380-385