فلوراید، یک ماده شیمیایی است که به دلیل توانایی منحصر بفرد در کاهش پوسیدگی دندان، امروزه در سطح وسیعی به خمیر دندان و دهان شویه های موجود در بازار اضافه شده است. حتی کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا، انگلستان، استرالیا و ... آن را به منابع آب عمومی خود افزوده اند.
مطالعات پیشین نشان داده که این ماده از طریق افزایش رمینرالیزاسیون و کاهش سرعت از دست دادن مواد معدنی توسط مینای دندان، خواص ضد پوسیدگی خود را اعمال می نماید.
اما سوالی که همیشه محققان در پی یافتن پاسخ آن بوده اند این است که این ماده به ظاهر مفید، عوارض و زیانی هم برای بدن ایجاد می نماید یا خیر. در همین راستا ده ها سال است که افزودن فلوراید به آب آشامیدنی عمومی، عملی بحث برانگیز برای کشورها به شمار می آمده است. در طول این سال ها، عوارضی مثل افزایش خطر ابتلا به سرطان، شکستگی استخوان و اختلال توسعه مغز به ماده فلوراید نسبت داده شده است که همگی در سایه حدس و گمان و احتمالات، سعی نموده اند به وجهه این ماده، شکلی دیگر بخشند.
اما در پژوهشی که توسط محققان دانشگاه یورک کانادا انجام گرفت، به صورت علمی نشان داده شد که فلوراید می تواند یک عامل خطرناک برای ایجاد اختلال کم توجهی - بیش فعالی (ADHD) در کودکان باشد. این بیماری که از شایع ترین مشکلات رشدی کودکان محسوب می شود، اختلالی است که در آن پر تحرکی، بیتوجهی و رفتارهای ناگهانی در کودک مبتلا، بیشتر و شدیدتر از کودکان دیگر است و در ضمن آن، اختلالات خلقی، اضطرابی، روانی و یادگیری در کودک ایجاد می گردد.
پژوهش مذکور نشان داد در مناطق جغرافیایی که درصد بیشتری از مردم از آب های حاوی فلوراید استفاده می کنند، بیشترین نرخ افراد 4 تا 17 ساله مبتلا به بیماری AHDH را گزارش داده اند و این آمار، وجود ارتباط میان این دو را تائید می نماید، هرچند پژوهشگران، تحقیقات بیشتری را برای اثبات محکم این ادعا لازم دانسته اند.
نتایج و اطلاعات کامل این پژوهش در مجله Environmental Health Journal به چاپ رسیده است.
تهیه کننده: واحد تحریریه دندال