اخیراً Neuralink، شرکت متعلق به ایلان ماسک، اولین ایمپلنت مغزی N1 خود را در مغز انسانی با ناتوانی جسمی کاشته است. این آزمایش اولین گام در راستای تحقیق و توسعه فناوری رابط مغز-رایانه (BCI) است که هدف آن کمک به افرادی با ناتوانیهای جسمی شدید برای کنترل دستگاههای دیجیتال از قبیل کامپیوتر و تلفن های همراه از طریق فکر میباشد. بیماری به نام نولاند آربو، پس از جراحی توانسته است بازیهای شطرنج و Civilization را انجام دهد و همچنین زبانهای ژاپنی و فرانسوی را از طریق کنترل نشانگر موس کامپیوتر با مغز خود یاد بگیرد.
مشکلات و اصلاحات
مشکلات اولیه: پس از جراحی، برخی از رشتههای الکترودی که سیگنالهای عصبی را جمعآوری میکنند، از بافت مغز جدا شدند و این موضوع باعث کاهش توانایی دستگاه در انتقال دادهها شد.
اصلاحات نرمافزاری: Neuralink با انجام بهروزرسانیهای نرمافزاری و بهبود الگوریتمهای ضبط سیگنالهای عصبی، توانست این مشکل را تا حدی حل کند. این بهروزرسانیها باعث افزایش حساسیت دستگاه به سیگنالهای عصبی و بهبود کارایی آن شده است.
پس از 100 روز از کاشت ایمپلنت، وضعیت بیمار بهبود یافته و دستگاه عملکرد بهتری نسبت به قبل از مشکلات اولیه دارد. Neuralink در حال حاضر بر بهبود کنترل متن و نشانگر موس تمرکز دارد و امیدوار است که در آینده استفاده از دستگاه را به بازوهای رباتیک و ویلچرها نیز گسترش دهد که این پیشرفت نشاندهنده گام مهمی در زمینه توسعه فناوریهای رابط مغز-رایانه است، هرچند چالشها و نگرانیهایی نیز وجود دارد که نیازمند بررسی و بهبود بیشتر است. رابطهای مغز-رایانه به عنوان یکی از پیشرفتهترین فناوریها، میتوانند زندگی افراد با ناتوانی جسمی شدید را به طرز چشمگیری بهبود بخشند و ارتباط مستقیم بین مغز و دستگاههای خارجی را ممکن کنند.
ویژگیهای کلیدی
طراحی ایمپلنت: ایمپلنت N1 کاملاً درون بدن کاشته میشود و از نظر ظاهری نامرئی است. این طراحی به کاربران اجازه میدهد تا به راحتی از آن استفاده کنند و در زندگی روزمره از مزایای آن بهرهمند شوند.
پوشش زیستسازگار: این ایمپلنت در یک محفظه زیستسازگار و کاملاً مهر و موم شده قرار دارد و برای تحمل شرایطی بسیار سختتر از محیط داخل بدن انسان طراحی شده است که دوام و ایمنی طولانیمدت را تضمین میکند.
باتری: ایمپلنت N1 با یک باتری کوچک که به صورت بیسیم از بیرون شارژ میشود، تغذیه میشود. این ویژگی باعث میشود که دستگاه به راحتی و در هر مکانی قابل شارژ باشد و بدین ترتیب استفاده از آن آسان است.
تراشهها و الکترونیک پیشرفته: این ایمپلنت شامل تراشهها و الکترونیک کممصرف و پیشرفتهای است که به صورت سفارشی طراحی شدهاند. این قطعات سیگنالهای عصبی را پردازش کرده و به صورت بیسیم به اپلیکیشن Neuralink ارسال میکنند. سپس این اپلیکیشن سیگنالها را به دستورات و نیات قابل اجرا تبدیل میکند.
رشتههای ظریف و انعطافپذیر: این ایمپلنت از 1024 الکترود که در 64 رشته فوقالعاده نازک و انعطافپذیر توزیع شدهاند، برای ثبت فعالیتهای عصبی استفاده میکند. این رشتهها برای به حداقل رساندن آسیب در طول کاشت و استفاده طولانی مدت از دستگاه طراحی شدهاند و یک رابط ایمنتر و مؤثرتر با مغز را فراهم میکنند.
Neuralink با هدف آوردن این فناوری از آزمایشگاه به خانهها، قصد دارد نحوه تعامل افراد با فناوری را تغییر دهد. این تحول میتواند امکانات جدیدی برای ارتباط، حرکت و کنترل برای افرادی که دارای ناتوانیها یا محدودیتهای دیگری هستند، فراهم کند و کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشد.