تمدید و صدور پروانه مطب

منتشر شده : بروزرسانی :1403-09-02 - گروها : مطالب آموزشی , مطالب تخصصی و آموزشی دندانپزشکی

جزئیات تمدید پروانه مطب جامعه پزشکی در گفتگوی وب سایت دندانه با مدیرکل صلاحیت‌های حرفه‌ای و پروانه‌های سازمان نظام پزشکی

     

طی یک سال اخیر صدور پروانه مطب از طریق سامانه آنلاین انجام می‌شود و پروانه مطب در بازه‌ زمانی حدود دو هفته به متقاضی تحویل می‌شود اما باتوجه به افزایش حجم درخواست در ماه‌های اخیر سازمان نظام‌ پزشکی با اندیشیدن تدابیر فوق‌العاده مدت زمان صدور پروانه مطب را تا یک ساعت کاهش داده است. به بهانه دغدغه این روزهای جامعه پزشکی گفتگویی با دکتر حجت‌الله مقیمی قائم‌مقام معاونت نظارت و برنامه‌ ریزی سازمان نظام پزشکی و مدیرکل صلاحیت‌های حرفه‌ای و پروانه‌های سازمان نظام پزشکی داشته‌ایم که در ادامه می‌آید.

    

   

* آقای دکتر مقیمی! امسال سال تمدید پروانه مطب پزشکان است. چرا پیک صدور پروانه‌ها هر پنج سال یکبار اتفاق می‌افتد؟
   

پزشکان و دندانپزشکان و سایر رشته‌های پروانه دار (پزشکی و پیراپزشکی) برای پرداختن به حرفه خود در بخش خصوصی، خیریه و دولتی (بجز آن‌ها که استخدام رسمی هستند و آن‌هایی که هیئت‌علمی تمام‌ وقت هستند که پروانه نیاز ندارند) در هرجایی نیاز به گرفتن پروانه مطب و پروانه طبابت دارند. ما هر ۵ سال یک‌بار یک پیک صدور پروانه داریم؛ آخرین بار سال ۹۰  و دوباره امسال. در این بازه زمانی، تعداد درخواست تمدید و صدور پروانه زیاد خواهد بود و بار اضافه به سازمان وارد می‌کند. با این حال ما در تلاشیم به یک ساعت زمان موردنیاز بویژه برای تمدید برسیم.

   

    

* از چه سالی صدور پروانه بر عهده سازمان قرار گرفت و در آن تاکنون چه تغییراتی شکل گرفته است؟ و چه برنامه‌ای برای کاهش زمان آن در پیش گرفته‌اید؟
   

در سال ۱۳۸۳، مجلس شورای اسلامی صدور پروانه را بر عهده سازمان نظام پزشکی واگذار کرد. تا پیش از آن در اختیار دانشگاه‌های علوم پزشکی بود. از آن زمان تاکنون تغییرات بسیاری در سیستم پروانه‌ها اتفاق افتاد به‌عنوان مثال پیش‌ازاین پروانه‌های شهر تهران توسط ۳ دانشگاه تهران، ایران و شهید بهشتی در محدوده و منطقه خودشان صادر می‌شد و در حقیقت تعداد زیادی پرسنل، فضا، مکان، امکانات با صرف وقت فراوان درگیر می‌شدند تا پروانه‌ای صادر شود. ما در سازمان نظام پزشکی همه این موارد را متمرکز کردیم و در واحد کوچکی با ۸، ۹ کارمند صدور پروانه‌ها را از ۶۰ تا ۷۰ روز به دو هفته تقلیل دادیم. این پروسه تا سال ۱۳۹۳ بوده است. از ابتدای سال ۱۳۹۴ ما سامانه آنلاین پروانه‌ها را راه‌اندازی کردیم که نه‌تنها پروانه‌های شهر تهران بلکه پروانه‌های کل کشور از این سامانه عبور می‌کند. یکدست بودن و شفاف بودن قوانین و مقررات یکی از اهداف اصلی طراحی این سامانه بود. طبیعتاً وقتی تفویض اختیاری انجام گرفت و با توجه به اینکه ۱۳۰ تا ۱۴۰ سازمان نظام پزشکی در سراسر کشور فعالیت می‌کردند، اختلاف‌نظر و سلیقه ممکن بود. با این سامانه این اختلاف‌سلیقه‌ها از میان رفت.

   

   

* صدور آنلاین پروانه مطب چه مزایایی دارد و ساز و کار این سامانه چگونه است؟
   

تمامی پزشکان پس از ورود به سامانه می‌توانند اطلاعات خود را وارد کرده و درخواستشان را به سازمان نظام پزشکی شهر خود ارسال کند. در حال حاضر ۱۹۷ سازمان نظام پزشکی فعال در ۱۹۷ شهر داریم؛ به‌جز ۳۳ مرکز استان و ۵۲ شهری که دانشگاه علوم پزشکی در آن وجود دارد، حدود ۱۴۰ شهر دیگر هم داریم که نه مرکز استان و نه شهر دانشگاهی است اما سازمان نظام پزشکی در آن فعالیت می‌کنند. وقتی فرد درخواست صدور پروانه برای شهر دلخواهش را کند پرونده به‌صورت اتوماتیک برای کارشناس مربوطه در شهر مدنظر ارسال می‌شود. کارشناس بررسی اولیه را انجام می‌دهد و امضای دیجیتال توسط رئیس نظام پزشکی شهر بر پرونده زده می‌شود. این پرونده توسط وب به سازمان مرکزی ارسال می‌شود و کارشناسان بار دیگر پرونده را ارزیابی می‌کنند و اشکالات موجود را بررسی کرده و پس از اصلاح آن را به سازمان نظام پزشکی ارسال‌کننده، بازمی‌گردانند و متقاضی می‌تواند به آن شهر مراجعه کند و پروانه مطب دیجیتال یا الکترونیک خود را دریافت کنند. پیش‌تر پروانه‌ها فقط توسط رئیس سازمان نظام پزشکی شهرستان امضا می‌شد اما پروانه‌های جدید دو امضا، یکی رئیس سازمان نظام پزشکی کل کشور و دیگری رئیس سازمان در شهر موردنظر است. ما پیش‌تر مشکلات بسیاری داشتیم که این سامانه در رفع آن به ما کمک کرد. ۴ سازمان بیمه‌گر پایه و ۲۳ سازمان بیمه تجاری یا همان تکمیلی و شعب مختلف بانک‌ها و دستگاه‌های نظارتی مختلف به‌صورت مکاتبه‌ای با کاغذ استعلام می‌کردند که اصالت پروانه را برای آنها اعلام کنیم. حال این سیستم همه این نوع استعلام‌ها را در بر می‌گیرد و هم در وقت به‌ویژه وقت پزشکان عزیز و هم کاغذ صرفه‌جویی می‌کند. به عبارتی در دورترین نقطه کشور اگر کسی وارد سیستم شود و درخواست پروانه کند حداکثر یک ساعت بعد با رفت‌وبرگشت درخواست پروانه از شهر مربوطه و پس از آن سازمان نظام پزشکی کل پروانه‌اش صادر می‌شود.

   

   

* در این زمان پیک تمدید پروانه، اگر شرایط اضطراری مثلاً سفر به خارج پزشک مطرح باشد با توجه به طولانی شدن زمان پاسخگویی، سازمان چه تمهیدی در نظر گرفتید؟
   

استثنای ما همین است. ما برای آنکه قرارداد پزشکان با بیمه‌ها دچار اختلال نشود و مثلاً پزشکان برای امور بانکی نیاز به پروانه دارد و یا برای رفتن به خارج از کشور نیاز به ترجمه آن دارد، با مشکل روبرو نشود برنامه‌ای در نظر گرفتیم. در این برنامه پزشکانی که طی نیمه اول تاریخ پروانه‌شان منقضی شده است تا پایان آذر ماه امسال این تاریخ بطور خودکار تمدید شده است. پس بنابراین اطلاعیه پروانه این پزشکان تا ۳۰ آذر معتبر است.

    

   

* شرایط و مدارک لازم برای صدور پروانه چیست؟
    

ما مشکل خاصی برای تمدید پروانه کسانی که قبلاً از هر شهری پروانه داشتند، نداریم و آنها که پروانه آزاد داشتند (یعنی در استخدام هیچ سازمانی نیستند و پروانه مشروط نگرفتند) فقط گواهی آموزش مداوم را باید در اختیار ما بگذارند و البته عکسشان نیز باید جدید باشد. کسانی که در استخدام دستگاهی هستند و به استناد استخدام، پروانه برای شهر محل فعالیت گرفتند باید حکم استخدامی سال ۹۵ و نامه عدم نیاز در ساعات غیرموظف از دستگاه مربوطه را ارایه کنند.

پزشکانی که تاکنون پروانه شهری را نگرفته‌اند باید کلیه مدارک موردنیاز برای صدور پروانه از جمله گواهی پایان طرح عمومی، پایان طرح تخصصی و فوق تخصصی، یعنی پایان تعهدات ضریب «کا»، کارت پایان خدمت برای آقایان، گواهی تسویه‌حساب از صندوق رفاه دانشجویان و تأییدیه تحصیلی یا دانشنامه تحصیلی (مدرک تحصیلی) را ارائه دهند و بر این اساس پس از بررسی پروانه‌شان صادر می‌شود.

    

   

* آیا طرح آدرس‌دار کردن مطب‌‌ها که پیش از این وعده داده بودید امسال در جریان تمدید پروانه مطب اجرا می‌شود؟
      

در ابتدا نیاز است توضیحی درباره دفتر کار بدهم. محل فعالیت برای رشته‌های زیرمجموعه پیراپزشکی، یعنی، فیزیوتراپی، بینایی‌سنجی، کاردرمانی، گفتاردرمانی، ارتوپدی فنی، رشته‌های ارتز و پروتز، و رشته‌های تغذیه «مطب» اطلاق نمی‌شود. محل فعالیت تنها برای دارندگان مدرک دکترا به بالا مطب اطلاق می‌شوند. پروانه‌های دفتر کار ما یعنی پیراپزشکان ما از ابتدا هم آدرس‌دار بوده است. به عبارتی یک لیسانس تغذیه، صرفاً و حتماً باید در محل کاری که آدرس آن در پرونده‌اش درج شده است، فعالیت کند و نمی‌تواند درجایی دیگر مشغول شود. البته اختیار تغییر محل کار دارد اما با اجازه سازمان محل صدور پروانه‌اش. درباره پزشکان و دندانپزشکان مشکلی وجود دارد. چون شاخص توزیع پزشک نسبت به جمعیت از سوی متولیان سلامت و قانون‌گذاران پیش‌بینی‌نشده است. بنابراین پروانه‌ها آدرس‌دار نیست و فقط شهر آن مشخص است. یعنی آن‌کسی که پروانه شهر تهران را دارد فقط در همان شهر می‌تواند فعالیت کند. البته پزشکان تهران در شرایط کنونی می‌توانند حداکثر در ۲ مطب و ۲ مرکز درمانی آن هم با اجازه سازمان نظام پزشکی فعالیت کنند. پزشکان با هوشمندی و درایتی که داشته‌اند توزیع جمعیتی مناسب را ایجاد کرده‌اند. مثلاً در یک ساختمان پزشکان معمولاً دو متخصص از یک رشته نیستند بلکه تعادل و تناسب رعایت شده است. یعنی سرگردانی اتفاق نمی‌افتد. لازم به ذکر است که درج مطب در پروانه در قوانین و مقررات پیش‌بینی‌نشده است.

   

منبع: وب سایت دندانه

سامانه آنلاین صدور پروانه اشتغال مطب

      

   

محصولات مرتبط

اشتراک پست