در عصر حاضر، ظهور کامپوزیت های رزینی به دندانپزشک اجازه داده که به معنای واقعی، کار هنری را مستقیماً بر روی ساختار دندان پیاده کند! به همین دلیل، کیفیت و زیبایی حاصل از عملیات ترمیم، تمام و کمال به هنر او بستگی دارد و نتایج، ممکن است تا حد بسیار زیادی متنوع و متفاوت از هم باشند. جنبه زیبایی شناختی کامپوزیت های رزینی در دندانپزشکی، از پدیده های نوظهور مهمی است که امروزه لازم است آموخته و فرا گرفته شود. این مواد، قادر هستند پوسیدگی های کلاس IV، III، II، I و V را در کیس های قدامی و خلفی، به بهترین نحو ترمیم کنند. انجام ونیر مستقیم نیز یکی از کاربردهای آنها می باشد که اخیراً بسیار مورد توجه دندانپزشکان و مراجعین قرار گرفته و پیاده سازی موثر و همزمان رسالت های زیبایی و درمان، آنها را به جایگاهی ویژه در دندانپزشکی تبدیل نموده است. ونیر کامپوزیتی ارزانترین نوع ونیر است که کاربردهای متعددی از قبیل پوشاندن ترکها، لب پر شدگیها، شکستگیها، فاصلهها و تغییر رنگ دندان دارد.ونیرهای مستقیم، با ضخامت نازکی روی ساختار طبیعی دندان قرار می گیرند، حال آنکه ونیرهای غیرمستقیم، به منظور ایجاد تناسب با تکنیک های لابراتوار، ضخامت بیشتری دارند تا بدون خطر شکستن، در محل مناسب قرار گیرند. همچنین در ترمیم های مستقیم، سطح کمتری از دندان تراشیده می شود و بنابراین ساختار آن تا حد زیادی حفظ می گردد.
بررسی ونیرهای مستقیم از جوانب گوناگون
انواع ترمیم:
در صورت شکسته شدن یا ایجاد لب پریدگی در ترمیم، امکان برداشتن مواد کامپوزیتی به کمک یک ایرابریژن یا فرز الماسی و سپس تمیز شدن سطح دندان با محلول فسفریک اسید محقق خواهد شد. در ادامه می توان عملیات باندینگ را با کامپوزیت رزینی جدیدی انجام داده و لایت کیور نمود. در انتها پس از پرداخت و پالیش، مواد روی سطح مورد نظر کاملاً شکل دندان را به خود می گیرند و تا سالیان بعد نیز دوام مناسبی از خود نشان می دهند.
بازسازی و برداشت:
در مواردی که لازم است کامپوزیت رزینی از روی دندان برداشته شود، از فرزهای کاربایدی یا الماسی در هندپیس های high speed استفاده می شود. در این مواقع، مقدار بسیار جزئی و کوچکی از دندان تراش داده می شود و این در حالی است که برداشتن ونیر پرسلن، نیازمند تراش بیشتری خواهد بود.
هزینه ها:
از آنجا که در ترمیم های مستقیم نیازی به مراجعات بعدی بیمار نیست و لابراتوار درگیر ماجرا نمی شود، کم هزینه تر از ترمیم های غیرمستقیم خواهد بود. دندانپزشک باید بداند که کار با این دسته از کامپوزیت ها، به دقت، تجربه و ظرافت بسیار زیادی نیاز دارد.
دوام:
در صورت وجود دو شرط مهم و اساسی یعنی مرغوبیت مواد و مهارت دندانپزشک، می توان طول عمری حدود 10 سال و حتی بیشتر، از کامپوزیت ونیر مستقیم انتظار داشت. البته در این بین، مراقبت های خانگی و بهداشت کافی نیز نقش پررنگ و تأثیرگذاری را در تعیین طول عمر ترمیم ایفا می نماید. این روش اغلب برای بیماران جوان تر توصیه می شود. زیرا همانطور که گفته شد، ساختار دندان تا بیشترین حد حفظ می شود و نتیجه ای سریع را با هزینه ای مناسب برای وی به ارمغان خواهد آورد.
کیس ریپورت:
همانطور که در شکل زیر مشاهده می گردد، ترمیم های کامپوزیتی که قبلاً در سانترال انسیزور و لترال انسیزور ماگزیلاری بیمار قرار داده شده، در طول بیش از 11 سال استفاده، در معرض سایش و تغییر رنگ قرار گرفته و اکنون، کامپوزیت های رزینی برای ونیر مستقیم به کار گرفته شده است. بیمار، دندان های لترال انسیزور خود را از دست داده و یک دیاستمای گسترده در آن ناحیه دیده می شود. برای درمان، دندان نیش به منظور استقبال از شکل جدید لترال انسیزور، مورد بازسازی قرار گرفت و سانترال انسیزور تغییر شکل یافت تا کامپوزیت بتواند به شکلی بهینه و مطلوب کار ترمیم را انجام دهد. کامپوزیت های سرامیکی نیز به این بیمار پیشنهاد داده شد اما وی ترجیح داد بدلیل هزینه مقرون به صرفه و همچنین دوام خوب کامپوزیت های رزینی، از این مواد استفاده کند.
در فیلم زیر، نحوه استفاده از دایرکت ونیر را در وضعیتی تقریباً مشابه کیس مذکور مشاهده می فرمائید:
برگردان از گروه دندانپزشکان دندال