در یکی از جدیدترین مطالعات صورت گرفته دنیا، نام دانشمند ایرانی، دکتر علی تمایل به چشم میخورد. استادیار دانشکده مهندسی مکانیک و مواد دانشگاه نبراسکا در لینکلن(UNL)، یک تیم تحقیقاتی را برای ساخت نوع خاصی ممبرین تشکیل داده است که با استفاده از تکنولوژی نانو، بتواند با انواع پیشرفته بیماری های پریودنتال مبارزه کند.
طبق گزارشات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده آمریکا، 47 درصد از بزرگسالان بالای 30 سال، مبتلا به بیماری های پریودنتال هستند. روش های درمان فعلی، نیازمند تحت کنترل درآوردن رشد بافت جینجیوال به منظور بازسازی استخوان می باشد. برای این کار، از ممبرین های مخصوصی استفاده می شود. به گفته دکتر تمایل، مشکل این ممبرین ها این است که آنها نمی توانند نقش خود را به طور کامل ایفا کنند. به همین دلیل، وی ایده استفاده از فناوری نانو را برای ساخت ممبرین به دکتر علیرضا مشاوری نیا، متخصص پروتز و عضو هیئت علمی دانشگاه کالیفرنیا در شهر لس آنجلس ارائه داد و از او خواست آزمایشات لازم را در این زمینه انجام دهد، چرا که معتقد بود فیبرهای نانو، غیرقابل نفوذ هستند و با دخالت این فناوری، رشد جینجیوال تا تحقق کامل بازسازی استخوان، به طور موثری متوقف می شود.
با پیش رفتن فعالیت های تحقیقاتی این تیم، تصمیم گرفته شد از زینک اکساید در ساخت ممبرین استفاده شود تا هم از رشد باکتری ها در محل جلوگیری به عمل آید و هم به بازسازی بیشتر استخوان منجر شود. آزمایشات دقیقی در خصوص غلظت مناسب این عنصر صورت گرفت چرا که کم و زیاد بودن آن در ترکیب نهایی، می توانست باعث بروز مشکلاتی از قبیل التهاب گردد.
طبق آخرین خبرها، ادامه روند این تحقیق به ماه ژانویه موکول شده است تا شرایط مالی مناسب برای پیشرفت آن به وجود آید.
قسمتی از شرح و نتایج تحقیق فوق، در نوامبر 2017 در Advanced Functional Materials Journal منتشر شده است.
لازم به ذکر است که چندی پیش، دکتر تمایل موفق به ساخت بانداژ هوشمندی شدکه قادر بود دوزهای تازه دارو را در زمان های مشخصی به بدن بیمار برساند.
برگردان از گروه دندانپزشکان دندال