سه شگفت انگیز! نگاهی به سه تکنولوژی جدید عرصه دندانپزشکی

منتشر شده : بروزرسانی :1403-10-02 - گروها : اخبار و تازه های دندانپزشکی , نوآوری های دندانپزشکی

  

  

  

  

ادغام گردش کار دیجیتال با روش های درمانی در عرصه دندانپزشکی همچنان ادامه دارد. این ادغام، فرصت های بسیار بی نظیری را در اختیار متخصصین، دندانپزشکان و بیماران قرار می دهد و دریچه ای را رو به دنیایی جدید و شگفت انگیز می گشاید.

CBCT

یکی از تغییرات مهم و تحول آفرینی که در پی ورود تکنولوژی به عرصه دندانپزشکی خلق شد، تکنیک توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی (CBCT) بود. این تکنیک با نقش های متعددی که در زمینه های مختلف دندانپزشکی (ارتودنسی، ایمپلنتولوژی و ..) عهده دارد شد، توانست خیلی زود به جایگاه فوق العاده ای دست یابد و به بخشی لاینفک در مراحل تشخیص و درمان تبدیل شود. "توانایی خوب دیدن" هدیه گرانبهایی است که فناوری هایی همچون CBCT به دندانپزشکان پیشکش می کنند.

  

new technology

VR

واقعیت مجازی، از دیگر توانمندی های بصری است که به لطف تکنولوژی، دندانپزشکی را به سوی پیشرف هول داده است! تولید یک دنیای مجازی برای بیمار روی یونیت، جذابیت بیشماری دارد که می تواند حتی شنونده را سر ذوق آورد! بیمار در محیطی مانند یک بازی ویدیوئی قرار می گیرد، حواس خود را متوجه مناطقی که می بیند کرده و به مراتب درد و ناراحتی بسیار کمتری را تجربه می کند.

  

new technology

AR

 در عصر پرشتاب فناوری که در هر ثانیه با قابلیت های جدید شگفت زده می شویم، از ابداع تازه ای با عنوان واقعیت افزوده (AR) نباید غافل شد. این مفهوم به روشی اطلاق می شود که به واقعیات عینی امکانات و ویژگی های بیشتری اضافه می کند و باعث درک و سرعت عمل بیشتری می شود. نوعی واقعیت مجازی که تصاویر کامپیوتری نیمه شفافی را بر روی میدان دید کاربر در دنیای واقعی سوار می کند، بدین ترتیب کاربر می تواند بطور همزمان تصاویر کامپیوتری و دنیای واقعی را در یک فریم مشاهده کند. واقعیت افزوده عملاً پل ارتباطی بین دنیای واقعی و دنیای مجازی بوجود می آورد و بر خلاف VR که خالق محیطی مصنوعی است، AR از محیط واقعی استفاده کرده و اطلاعات جدیدی به آن اضافه می کند. حال تصور کنید که CBCT با ایمپرشن های دیجیتال ادغام شود!

  

new technology

  

تصور کنید که می خواهید روی دندان های 4 تا 6 بریج ایجاد نمائید. دندان را پرپ می کنید، کیس را اسکن کرده و سپس اسکن بالینی را با با دیتاهای خروجی از اشعه مخروطی (CB) ترکیب می کنید. از آنجا که AR اطلاعات دیجیتالی را روی تصاویر واقعی قرار می دهد، دندانپزشک می تواند به کمک عینک های AR که با اطلاعات دیجیتال 3D بیمار بارگذاری شده اند، با نگاه به بیمار دقیقاً شکل سه بعدی دندان های اورا ببیند! در گام بعدی، پروتز توسط نرم افزارهای مربوطه به صورت مجازی طراحی می شود و مجدداً با رندرینگ سه بعدی قبلی ادغام می گردد. به عبارتی، پروتز طراحی شده در دهان بیمار ظاهر می شود! (شگفت انگیز نیست؟!). واقعیت افزوده، علاوه بر کمک های شایان به دندانپزشک، در تصمیم گیری های بیماران نیز بسیار موثر عمل می کند. بیمار تبلت یا گوشی تلفن هوشمند را جلوی خود می گیرد، لبخند میزند و روی مانیتور، لبخند خود را با دندان هایی سفید، یکرنگ و منظم می بیند! سر خود را تکان می دهد و لب هایش را تغییر حالت می دهد و در عین حال، وضعیت دندان های جدید خود را در حالت های مختلف بررسی می کند! با تنظیمات ساده ای می توان رنگ، شکل، اندازه و ویژگی های دندان ها را تغییر داد تا به انتخاب نهایی بیمار رسید. کاربرد تکنولوژیAR  در آموزش دندانپزشکی از سال ۲۰۰۵ آغاز شده است، اما قرار است نقش های گسترده تری در این عرصه بازی کند.

  

new technology  

تهیه کننده: واحد تحریریه دندال

  

اشتراک پست