در دنیای امروز، خمیردندان های متنوع، قفسه های فروشگاه ها را پر کرده اند و خریدار با انبوهی از نام های تجاری، رنگ ها، طعم ها، ویژگی ها و ادعاهای مختلف روبرو می شود. اخیراً بسیاری از خمیردندان ها با ادعای جدیدی مبنی بر جلوگیری از حساسیت و فرسایش های دندانی روانه بازار شده اند. اما مطالعات اخیر نشان می دهد که بعضی از آنها در برابر تحلیل ها و حساسیت ها از دندان محافظت نمی کنند. به گزارش یک تیم تحقیقاتی سوئیسی، پس از بررسی های صورت گرفته بر روی 9 خمیردندان مختلف، مشخص شد که هیچ یک از آنها قادر به کاهش آسیب های سطح انامل (عامل اصلی ایجاد تحلیل وحساسیت دنتین) نیستند.
محققان دانشگاه برن سوئیس با انتخاب 8 خمیردندانی که در ادعاهای خود، ویژگی های فوق را برشمرده بودند و مقایسه آن با یک خمیردندان کنترل شده، به نتیجه ای دور از انتظار پی بردند. به گفته دکتر سوزا، دانشجوی دکتری دانشگاه دندانپزشکی سائوپائولوی برزیل، علت ایجاد حساسیت های دندانی، تحلیل رفتن مینای آن است که باعث می شود توبول های عاج در معرض عواملی مثل سرما و گرما قرار گرفته و برای فرد ایجاد ناراحتی و درد کنند.
در این آزمایش، برای شبیه سازی وضعیت مذکور، از محلول اسیدی به مدت 5 روز متوالی استفاده شد. پری مولارهای انسانی اهدایی، بزاق مصنوعی و یک مسواک اتوماتیک، تجهیزاتی بود که به این تیم برای انجام تحقیقشان کمک نمودند. در این دوره 5 روزه، هیچ یک از خمیردندان های مورد آزمایش تاثیر مثبتی در بهبود وضعیت دندان به وجود نیاوردند و همچنین، در طی آزمایش مشخص شد که هیچ کدام از آنها از دیگری بهتر نیستند. دکتر سودا در ادامه، سه فاکتور لازم جهت بهبود عوارضی مثل حساسیت و تحلیل دندانی را اینگونه برشمرد:
* درمان تجویز شده توسط یک دندانپزشک متخصص
* استفاده از خمیر دندان مناسب
* تغییر سبک زندگی
تیم پژوهشی با تأکید بر اینکه این خمیردندان ها به سایر وظایف خود عمل می کنند، بیان داشتند که استفاده از خمیردندان باید به عنوان یک مکمل در کنار سایر اقدامات بهداشتی باشد و جنبه درمانی زیادی ندارند. مطابق گفته های او، خمیردندان تنها یکی از عوامل کنترل کننده و مهم برای چنین مشکلاتی است و نحوه مسواک زدن و وضعیت تغذیه فرد (پرهیز از نوشیدنی ها و غذاهای صنعتی و مضر)، از نقش بسیار مهم تری برخوردار می باشند.
تهیه کننده: واحد تحریریه دندال