درای ساکت (حفره خشک) زمانی اتفاق می افتد که پس از کشیدن دندان، لخته خون طبق روال عادی شکل نگیرد. کمبود این لخته حمایت کننده، می تواند سلول های عصبی و استخوان را با دشواری هایی مواجه نماید.
درای ساکت ممکن است بسیار دردناک باشد اما با رسیدگی های مناسب، امکان بهبود آن وجود دارد. علائم این عارضه شامل موارد زیر است:
* دردهای شدیدی که تا فک، چشم ها و گوش نیز گسترش می یابد
* وجود طعم ناخوشایند در دهان
* تنفس بد بو
* تب خفیف
برای درمان این معضل بهتر است بیمار به دندانپزشک مراجعه کند اما راه حل هایی خانگی نیز وجود دارد که تا زمان مراجعه به متخصص می توان برای تسکین درد و ناراحتی از آنها استفاده نمود. شما می توانید راهکارهای زیر را به بیمارانتان توصیه نمایید...:
روغن گل میخک
این روغن دارای خواص ضدعفونی کننده و ضدباکتری است و بنابراین در برابر عفونت بسیار مفید عمل می کند. همچنین با داشتن ماده اوژنول (Eugenol)به کاهش درد نیز کمک می کند. آغشته کردن یک گاز استریل به یک یا دو قطره از این روغن و قرار دادن روی محل دندان کشیده شده، می تواند مفید واقع شود. نکته بسیار مهم، توجه به این موضوع است که چنین روشی صرفاً به عنوان راهکاری موقتی به کار رود؛ استفاده بیش از اندازه از این روغن می تواند به نکروز منجر شود و سلول ها به دلیل فقدان جریان خون، بمیرند.
آب نمک
شستشوی دهان با آب نمک به تسکین تورم و میکروب ها کمک می کند. همچنین ذرات غذایی که در ساکت گیر افتاده اند را خارج می سازد. تمیز نگه داشتن حفره به خودی خود منجر به کاهش درد و عفونت می شود. بنابراین به بیماران توصیه نمائید که پس از کشیدن دندان، شستشو با آب نمک را فراموش نکنند. اینکار ضمن کمک به روند بهبودی، به راحتی لخته های خون را از محل خارج می کند.
کمپرس سرد و گرم
استفاده از کمپرس های سرد و گرم پس از کشیدن دندان، به کاهش احتمال ایجاد درای ساکت کمک می کند. در 24 ساعت اول می توان از یخ و کمپرس سرد برای کاهش درد و تورم استفاده کرد. دقت شود که یخ نباید به صورت مستقیم روی بافت دهان قرار گیرد بلکه آن را خارج از دهان روی صورت قرار دهید. در 48 ساعت پس از کشیدن دندان نیز استفاده از کمپرس گرم برای کاهش ناراحتی کاربرد دارد.
عسل
در پژوهشی که در سال 2016 انجام گرفت، عسل به عنوان یکی از مواد مفید برای درمان عارضه درای ساکت شناخته شد. خواص آنتی باکتریال این ماده به تسریع درمان عفونت کمک کرده و احتمال ایجاد نکروز را کاهش می دهد. کافیست گاز استریل را به عسل آغشته نموده و به آرامی روی محل بگذارید.
داروهای NSAIDs
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)داروهایی هستند که با مهار آنزیم سیکلو اکسیژناز، مانع از ساخته شدن پروستاگلاندین در بدن شده و منجر به سه دستاورد مهم شامل تسکین درد، کاهش التهاب بافتی و کاهش تب خواهد شد. ایبوپروفن یکی از مشهورترین داروهای این دسته است که در صورت ناتوانی در کاهش درد، نیاز به تجویز داروهای قوی تر توسط متخصص احساس می شود.
زردچوبه
زردچوبه یکی از موادی است که با داشتن خاصیت ضدالتهابی برای درمان درای ساکت توصیه شده است. کورکومین موجود در زردچوبه، خاصیتی شبیه داروهای غیراستروئیدی مانند آسپرین و ایبوپروفن دارد. در مطالعه ای انجام شده در سال 2018، ترکیب زردچوبه و روغن خردل به کاهش ناراحتی و درد مبتلایان به حفره خشک منجر شد.
چای سیاه و سبز
چایی در هر شکل خود، از جمله داروهای سنتی برای درمان درای ساکت محسوب می شود. ضدباکتری، ضدالتهاب، تسکین دهنده و ضدعفونی کننده. بهتر است ابتدا اجازه دهید سرد شود و سپس محل را آغشته نمائید.
آلوئه ورا
تحقیقات نشان داده که گیاه آلوئه ورا نه تنها به بهبود درای ساکت کمک می کند بلکه حتی از بروز آن جلوگیری به عمل می آورد. همچنین ضمن کمک به تشکیل کلاژن و افزایش جریان خون، به التیام زخم و جراحت منجر می شود. برای اینکار از گاز آغشته به ژل آلوئه ورا استفاده نمائید.
مراقبت، مراقبت و مراقبت!
در صورت ابتلا به درای ساکت، با رعایت نکته های کوچک، خودتان به بهبود وضعیت کمک کنید. عدم مصرف دخانیات و عدم استفاده از نی هنگام نوشیدن بعد از کشیدن دندان توصیه می شود. ضمن مراقبت ویژه از ناحیه مبتلا به درای ساکت، از بهداشت دهان و دندان در این دوره نیز نباید غفلت کرد.
دندانپزشک می تواند درای ساکت را با معاینه بصری تشخیص دهد. همچنین استفاده از اشعه ایکس به آگاهی از گسترش عفونت و وضعیت استخوان کمک می کند. ابتدا دهان با آب نمک یا محلولی مشابه شستشو داده می شود تا دبری ها به طور کامل از حفره ها خارج شوند. سپس با استفاده از ژل های دارویی، به کاهش سرعت درد کمک کرده و مسکن های مناسب را مطابق وضعیت حفره تجویز می نماید.
تهیه شده توسط واحد آموزش دندال