دستیاران دندانپزشکی بخشی جدایی ناپذیر از مطب دندانپزشکی هستند که به دندانپزشکان و بیماران آنها در انجام مراحل درمان کمک می کنند. وظیفه آن ها در مطب دندانپزشکی، مراقبت از بیمار گرفته تا تصویربرداری با اشعه ایکس و ثبت و برنامه ریزی قرار ملاقات ها با متخصص دندانپزشک است.
شرح شغل دستیار دندانپزشک
وظایف دستیار دندانپزشکی یکی از متنوع ترین و جامع ترین کارها در مطب دندانپزشکی است. دستیار دندانپزشکی کارهای زیادی را انجام می دهد که نیاز به مهارت های فردی و فنی دارد. اگرچه مقررات کشور های مختلف، متفاوت است، مسئولیت ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
هماهنگی قرار ملاقات ها
هماهنگی قرار ملاقات های روزانه یکی از وظایف اصلی یک دستیار است و نیاز به بررسی اولیه بیماران هنگام ورود به کلینیک دارد. یکی دیگر از وظایف آن ها، توجه به برنامه های روزانه، ارتباط با بیماران و پذیرش آن ها (به عنوان مثال، برنامه ریزی قرار ملاقات، پاسخگویی به تلفن، صورتحساب و سفارش لوازم) و مدیریت ملاقات های دندانپزشک است. یک دستیار دندانپزشک همچنین بیماران را می نشاند و در صورت طولانی شدن وقت انتظار به آنها اطلاع می دهد. برای ایجاد نظم بیشتر در مطب با بیماران تماس گرفته و تایم ملاقات را یادآوری و یا در صورت تاخیر بیمار پیگیری می کنند.
مراقبت از بیماران
مهمترین وظیفه یک دستیار دندانپزشکی مراقبت از بیماران در حین انجام درمان است. دستیاران دندانپزشکی نقش مهمی در چگونگی تجربه ویزیت بیمار، به ویژه هنگام اولین ورود و زمان انتظار برای دندانپزشک، ایفا می کنند. آن ها موظف اند سابقه پزشکی و علایم حیاتی بیمار را ثبت کنند، و به کاهش استرس و راحتی بیشتر بیماران قبل، حین و بعد از درمان دندانپزشکی کمک کنند.
آماده سازی بیماران برای اقدامات دندانپزشکی
دندانپزشکان به دستیاران برای آماده سازی اتاق درمان اعتماد زیادی دارند. وظایف مهم دستیاران عبارت اند از:
- آماده سازی یونیت
- ارائه خدمات کنترل عفونت ، وتوسعه پروتکل کنترل عفونت
- تمیز کردن دندان با استفاده از تجهیزات دندانپزشکی
- آماده سازی و استریل ابزار و تجهیزات
- نشاندن بیمار
- قرار دادن ست و وسایل دندانپزشکی متناسب با نیاز دندانپزشک
- چیدمان صندلی دندانپزشکی
- تهیه رادیوگرافی دندان (اشعه ایکس)
- استریل کردن ابزار دندانپزشکی و غیره
شرح وظایف دستیار دندانپزشک - ضدعفونی و استریلیزاسیون عوامل بیماری زا:
کمک به دندانپزشک در طول درمان
یکی از بهترین راه ها برای تمرکز دندانپزشک بر روی بیمار این است که مطمئن شود که دستیار خود از توانایی و مهارت کافی برخوردار است. دستیار دندانپزشک باید همیشه آماده کمک به دندانپزشک در مراحل درمان باشد. همچنین باید بیمار را در طول درمان راهنمایی کند، و از بیمار بخواهد دستورالعمل ها لازم را دنبال کند. مخلوط کردن مواد دندانپزشکی و مهیا کردن آنها برای دندانپزشک، قالب گیری از دندان های بیماران و سفارش لوازم و تجهیزات دندانپزشکی از دیگر مسئولیت های دستیاران است. در برخی مطب ها، دستیار دندانپزشک بعضی وظایف تخصصی مانند پولیش دندان، پر کردن دندان، استفاده از فلوراید، استفاده از بیحسی موضعی و ... دارند. برای آشنایی بیشتر با اصطلاحات دندانپزشکی، می توانید به صفحه اصطلاحات دندانپزشکی مراجعه کنید.
شفاف سازی مراحل بعدی برای بیماران
دستیاران دندانپزشکی بعد از اتمام درمان، مراحل بعدی را به بیماران توضیح می دهند و دستورالعمل هایی را برای مراقبت از دهان به بیماران پس از جراحی یا سایر روش های درمان دندان، مانند قرار دادن ترمیم (پر کردن) ارائه می دهند. راهکارهای بهداشت دهان و دندان مناسب برای حفظ سلامت دهان و دندان؛ (به عنوان مثال مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و مشاوره تغذیه) آموزش می دهند. هزینه درمان را محاسبه کرده و برای بیماران صورتحساب تهیه می کنند و پرونده سوابق تنظیم و تکمیل می کنند. در این حین بیماران می توانند سوالات باقی مانده خود را مطرح کنند و در صورت نیاز وقت قبلی برای ویزیت بعدی تعیین کنند.
مزایای شغلی
- تنوع: دستیار دندانپزشکی یک حرفه چالش برانگیز و پر سود است که نیاز به پذیرش مسئولیت برای بسیاری از کارهای مختلف را می طلبد.
- انعطاف پذیری: در این شغل می توانید به صورت تمام وقت و یا پاره وقت مشغول بود.
- شرایط عالی برای کار: مطب های دندانپزشکی محیطهای جالب ، دلپذیر و مردم گرا هستند.
فرصت ها
از آنجا که بسیاری از دندانپزشکان از دو یا چند دستیار دندانپزشکی کمک می گیرند، فرصت های شغلی در این زمینه عالی است. انواع موقعیت هایی که دستیار دندانپزشک می تواند در آن فعالیت داشته باشد:
- مطب دندانپزشکی (دستیاری یک دندانپزشک)
- کلینیک دندانپزشکی (دستیاری دو یا چند دندانپزشک)
- مطب های متخصصین، مانند جراحان دهان و فک و صورت، ارتودنسی و ارتوپدی دندانپزشکی، اندودنتیست، پریودنتیک (درمان مشکلات لثه)، پروتزهای دندانی و دندانپزشکی کودکان (درمان کودکان)
- دندانپزشکی بهداشت عمومی، از جمله محیط هایی مانند مدارس و کلینیک ها که بر پیشگیری از مشکلات دندان در کل جوامع تمرکز می کنند
- کلینیک های دندانپزشکی بیمارستان، کمک به دندانپزشکان در درمان بیماران بستری
- کلینیک های دانشکده دندانپزشکی، به دانشجویان دندانپزشک در هنگام یادگیری انجام اقدامات دندانپزشکی کمک می کند.
سایر فرصت های شغلی برای دستیاران دندانپزشکی عبارتند از:
- شرکت های بیمه، رسیدگی به دعاوی بیمه دندانپزشکی
- مدارس حرفه ای، موسسات فنی، دانشکده های دندانپزشکی کالج های محلی و دانشگاه ها، آموزش دیگران به عنوان دستیار دندانپزشکی
- نمایندگان فروش محصولات دندانپزشکی
درآمد دستیار دندانپزشک
حقوق یک دستیار دندانپزشکبه فاکتورهای مختلفی از جمله تجربه، کیفیت کار، ساعات کاری، موقعیت جغرافیایی اشتغال و … بستگی دارد که امکان دارد بسته به خواسته دندانپزشک، حقوق و مزایای شغل دستیار دندانپزشک افزایش یابد. دستیار دندانپزشکان حقوق معادل سایر پرسنل مراقبت های بهداشتی با آموزش و تجربه مشابه مانند دستیاران پزشکی، دستیاران فیزیوتراپی، دستیاران کاردرمانی، تکنسین های دامپزشکی و دستیاران داروسازی دریافت می کنند.
محدوده سنی در شغل دستیار دندانپزشک
سن و سال افراد یکی دیگر از فاکتور در شغل دستیار دندانپزشک می باشد. اکثر دندانپزشکان دستیار خود را در رنج سنی ۲۵ الی ۴۰ سال انتخاب می کنند. به دلیل این که معمولاً این افراد دقت بیشتری در انجام کارها دارند ولی به طور کلی اگر فردی علاقه و دقت لازم در این کار را نداشته باشند، سن و سال، فاکتور مهمی نیست.
ساعت کاری شغل دستیار دندانپزشک
یکی از عواملی که درآمد دستیار دندانپزشک تاثیرگذار است، ساعات کاری است. تعیین ساعت کاری یک دستیار دندانپزشک بر عهده دکتر متخصص می باشد. اما به طور کلی ساعات کاری دستیار دندانپزشک بسته به محل کار، متفاوت است که می تواند به صورت تمام وقت، پاره وقت و شیفتی باشد.
مهارت و دانش موردنیاز
دستیار دندان پزشک باید آشنایی اولیهای با امور دندانپزشکی داشته باشد. از طرفی داشتن یک سری مهارت برای فردی که به عنوان دستیار دندانپزشک مشغول به کار است، الزامی میباشد. از این تواناییها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- داشتن رفتار مناسب
- توانایی کنترل استرس، آرامش بخشی و درک بیماران
- آشنایی با کارهای گروهی
- قابل اعتماد بودن
- داشتن علم و دانش، مهارت و تجربه کافی
- آشنایی داشتن با امور حسابداری
- داشتن ظاهر آراسته و مناسب
- مسئولیتپذیری
- داشتن رفتار مناسب و صمیمی با بیماران
- توانایی تمرکز طولانی مدت و دقت کافی
- توان بدنی مناسب
- مهارت ارتباطی مطلوب برای ارائه توضیح مناسب راههای درمانی برای بیماران
- توانایی آرام کردن کودکان و بیماران مضطرب
دوره های دستیاری دندانپزشکی
افرادی که مایل به کسب مدرک دستیار دندانپزشک می باشند حتما لازم است دوره های مربوط به این رشته را بگذارانند تا بتوانند به راحتی نسبت به اخذ مدرک مورد نیاز اقدام نمایند.
داوطلب بایستی از شرایط جسمانی مورد نیاز برخوردار باشد. تائید صلاحیت در مرحله اولیه بر عهده شورای فرهنگی می باشد و پس از آن می توانند در صورت تائید دانشکده مورد نظر، می توانند نسبت به ادامه تحصیل در رشته مورد نظر اقدام نمایند.