فصل سرما خوردگی و آنفلوآنزا در راه است و رعایت نکاتی برای جلوگیری از آسیب های احتمالی آنها، می تواند بسیار برای حرفه شما و بیمارانتان مفید و مهم باشد.
به طور متوسط، بزرگسالان دو یا سه بار در سال سرما می خورند و هرکدام حدود 7 الی 10 روز طول می کشد. بنابراین وجود ویروس های منتقل شده توسط بیماران یا پرسنل مطب و انتشار ساده آنها، اتفاقی بدیهی است. در فصول سردتر، رعایت بهداشت عمومی اهمیت دوچندانی می یابد چرا که ویروسی مانند آنفلوآنزا می تواند تا دو روز روی سطوح مختلف زنده بماند و فعالیت حیاتی داشته باشد. بنابراین اگر پلن های مناسبی برای ضدعفونی سطوح و محیط مطب خود نداشته باشید، خود، بیماران و کارکنان را در معرض ابتلا به سرماخوردگی های دردسرساز قرار خواهید داد.
در ادامه به 5 نکته مهم در راستای اهمیت به کنترل عفونت در فصول سرد اشاره خواهد شد.
مدیریت بیماران
اولین گام برای شروع، دور نگه داشتن افراد سالم از افراد مبتلا یا ناقل ویروس است. به طور معمول، یک مطب مجهز به دو اتاق انتطار نیست، اما می توانید صندلی های مطب را به دو قسمت تقسیم نموده و از افراد سرماخورده (کسانی که آبریزش بینی یا چشم دارند، عطسه یا سرفه می کنند، صورت های برانگیخته و ظاهر تب دار دارند و ... ) بخواهید در قسمتی دورتر از افراد سالم بنشینند. در صورت امکان، بهتر است کار بیماران سرماخورده را زودتر از سایرین راه اندازید. چرا که هرچه تایم طولانی تری در اتاق انتظار باشند، امکان انتقال ویروس بیشتر و بیشتر می شود. تشخیص شدت عفونت در مراجعین، به دندانپزشک برمی گردد؛ ممکن است بیمار را به خانه برگرداند یا آنتی بیوتیک هایی برایش تجویز نماید تا در روز دیگری، به پروسه های طولانی مانند روت کانال تراپی پرداخته شود (به جای اینکه یک بیمار ناقل عفونت به مدت طولانی در مطب نگه داشته شود).
محصولات
محصولات مختلفی برای ضدعفونی کردن سطوح دندانپزشکی وجود دارد. اما در نظر داشته باشید که محصول خریداری شده حتما مورد تأیید EPA و استانداردهای معتبر باشد. حتماً به برچسب های روی اینگونه محصولات توجه نمایید. به طور مثال برای عامل آنفلوآنزا سه تیپ مختلف A و B و C وجود دارد که محصولات ضدعفونی کننده ممکن است فقط در برابر یکی از این گونه ها کارساز باشد. بنابراین در انتخاب محصولات ضدعفونی کننده خود دقت کنید تا هزینه های خریداری آنها به هدر نرود.
پروتکل ها
اهمیت پروتکل ها نیز کمتر از محصولاتی که استفاده می شود نیست و در صورت بی توجهی به این مورد، خطرات جدی در راه است. اطمینان حاصل کنید که پروتکل های مناسب و استانداردی را نه تنها برای اتاق اپراتوری، بلکه برای کل مناطق مطب در نظر گرفته اید. این موارد شامل سوالاتی نظیر "چه کسی یا چه کسانی مسئول تمیزکردن است و یا از چه محصولاتی قرار است استفاده شود و یا روش های تمیز کردن و ..." می باشد. سازمان هایی مانند CDC توصیه ها و دستورالعمل های مفیدی را در این زمینه ارائه داده است اما به نیازهای منحصربفرد و مختص مطب خود نیز توجه کنید. اطمینان حاصل کنید که حداقل هر روز به طور منظم، پروتکل های ضدعفونی کننده انجام می شود.
واکسیناسیون
یکی از تدابیر مفید و کارساز برای جلوگیری از انتشار و گسترش ویروس آنفلوآنزا، واکسن های مربوطه است. به همه کارکنان مطب توصیه می شود که حتماً خود را مجهز به این واکسن ها نمایند. واکسن های توصیه شده توسط CDC به قرار زیر است:
* آنفلوآنزا
* MMR (سرخک، سرخجه و اوریون)
* واریسلا (آبله مرغان)
* کزاز، دیفتری و سیاه سرفه
* مننگوکوک (نوعی عفونت باکتریایی خونی)
عدم محافظت در برابر این بیماری ها، می تواند برای کودکان و زنان باردار بسیار خطرآفرین باشد.
بهداشت دست ها
مهم ترین قسمتی که بشدت برای جلوگیری از ایجاد عفونت توصیه می شود، دست هاست. بهداشت دست ها، آسان ترین و در عین حال حساس ترین نکته ای است که باید در مکان های درمانی مورد توجه قرار گیرد. بد نیست بدانیم که حدود 80 درصد بیماری های عفونی از طریق دست های آلوده منتقل می شوند بنابراین حتماً دقت نمایید که محصولات باکیفیت و معتبر به منظور شستن و ضدعفونی نمودن دست ها در اختیار پرسنل قرار دارد.
تهیه کننده: واحد تحریریه دندال